0 C
Warszawa
Październik 22, 2019
Biznes Technologie

Folie do przemysłowego pakowania żywności

Proces pakowania żywności odgrywa istotną rolę we wszelkich przedsiębiorstwach zajmujących się sprzedażą oraz dystrybucją tego rodzaju produktów. Powszechnie stosowanym materiałem do pakowania jest folia. W przypadku produktów spożywczych zapewnia nie tylko estetyczny i efektowny wygląd artykułów, ale także wysoką jakość oraz ochronę przed uszkodzeniami.

Wysoka funkcjonalność folii do pakowania

Kilkadziesiąt lat temu produkty spożywcze pakowane były w tradycyjny, szary papier. Był on powszechnie stosowany przez branżę spożywczą. Wraz z postępem technologii, również w procesach związanych z produkcją oraz pakowaniem żywności, szerokie zastosowanie znalazła folia do pakowania. Stanowi ona wygodną alternatywę dla wcześniej stosowanych materiałów opakowaniowych. Pozwala nie tylko na zachowanie walorów estetycznych, ale jest także niezwykle funkcjonalna. O powszechnym zastosowaniu tego rodzaju materiału do pakowania świadczą chociażby sklepowe półki, na których spotkamy mnóstwo produktów,  w tym spożywczych, opakowanych w folię.

Jednym z częściej stosowanych materiałów do pakowania w przemyśle spożywczym jest folia poliolefinowa. Cechuje ją stosunkowo duża wytrzymałość, dzięki czemu doskonale chroni produkty przed uszkodzeniami mechanicznymi. Co istotne, wyróżnia ją wysoki stopień przejrzystości i przejrzystość. W ten sposób producent uzyskuje atrakcyjny i estetyczny wygląd opakowania. Folia ta pozwala także na wykonanie na niej dowolnego nadruku, co umożliwia uzyskanie indywidualnego, wyróżniającego się wyglądu.

Wśród dostępnych folii znajdziemy także folie, które doskonale zabezpieczają pakowane produkty przed parą wodną oraz wszelkiego rodzaju zapachami. Dzięki temu odpowiednio chronią żywność przed zepsuciem oraz utratą cennych walorów smakowych. W ten sposób uzyskujemy znacznie dłuższy termin przydatności danego produktu do spożycia. Odgrywa to szczególną rolę w przypadku suchych produktów, takich jak makarony, pieczywo, słodycze czy chipsy.

Gwarancja bezpieczeństwa

Folia do przemysłowego pakowania żywności musi posiadać odpowiednie atesty, które potwierdzają bezpieczeństwo jej bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dzięki temu folie mogą być wykorzystywane nie tylko do zabezpieczania towarów podczas dystrybucji czy do produkcji zgrzewek towaru, ale również do kontaktu z żywnością. Folie te stosowane są w przypadku produkcji jednorazowych opakowań, służących do pakowania produktów mleczarskich, garmażeryjnych lub cukierniczych, takich jak sery, jogurty, ciastka, owoce itp.

W przypadku świeżych produktów, takich jak mięsa, owoce czy warzywa,  a więc towarów narażonych na częste zmiany temperatury, odpowiednio dobrana folia zabezpiecza je przed parowaniem i powstawaniem wilgoci wewnątrz opakowania. Folie do pakowania żywności poddawane są także procesowi mikroperforacji i w ten sposób pozwalają im na „swobodne oddychanie”. Doskonale sprawdzą się w procesie pakowania „na ciepło”, które dotyczy przede wszystkim świeżego pieczywa. Co więcej, folia do pakowania znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku produktów świeżych, ale także tych mrożonych, dzięki wysokiej odporności na stosunkowo niskie temperatury.

Technologia flowpack

Technologia typu flowpack jest metodą stosowaną na szeroką skalę w wielu dziedzinach przemysłu, również w przemyśle spożywczym. Wyróżnia się niezwykłą prostotą oraz wysoką wydajnością. Pozwala na osiągnięcie nawet kilkuset opakowań w ciągu godziny. Podczas mechanicznego procesu pakowania w odpowiednio zaprojektowanej maszynie umieszcza się rolkową folię do pakowania żywności. Cały proces polega na tym, iż następuje zgrzanie folii z jednej strony, następnie do środka trafia produkt i folia zgrzewana jest ponownie, po czym następuje „odcięcie” powstałego w ten sposób opakowania.

Folia do przemysłowego pakowania żywności ma bardzo szerokie zastosowanie. Jej odpowiedni dobór pozwala na zastosowanie najbardziej optymalnych rozwiązań w  procesie pakowania produktów. Nie tylko gwarantuje zachowanie świeżości, ale także chroni żywność przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz uszkodzeniami mechanicznymi.

Źródło: RomaFolie – urządzenia i maszyny pakujące, folia termokurczliwa

Folie do przemysłowego pakowania żywności

Podobne

Eventy biznesowe z cateringiem – warto zaufać profesjonalistom

Jaka jest żywotność separatora amalgamatu?

Wypróbuj loty w tunelu aerodynamicznym w Warszawie!

Napisz komentarz