sob.. wrz 14th, 2024

Jeszcze jakiś czas temu znalezienie w sklepie wegańskich produktów było dużym wyzwaniem. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie ze swojej diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego nikogo nie dziwi już widok na półkach sklepowych wegańskiej czekolady, jogurtów i innych produktów. Z czego składa się wegańska czekolada i czy smakuje równie dobrze?

Czym różni się czekolada dla wegan od tradycyjnej czekolady?

Czym różni się wegańska czekolada od jej tradycyjnego odpowiednika? Klasyczna czekolada składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukru, mleka (w przypadku czekolady mlecznej) oraz innych dodatków (np. nadzienia).

Obecność mleka sprawia, że tradycyjna czekolada nie zalicza się do produktów wegańskich. Jednak wraz z rosnącą liczbą wegan, producenci żywności postanowili zmodyfikować swoją ofertę. Część z nich zdecydowała się na wprowadzenie do sprzedaży wegańskiej czekolady bez dodatków pochodzenia zwierzęcego.

Czekolada odpowiednia dla wegan to tak naprawdę produkt, który nie posiada w składzie mleka. W celu osiągnięcia kremowej konsystencji producenci dodają do niej mleko roślinne (np. kokosowe, owsiane), a także masło z orzechów laskowych.

Wegańska czekolada w różnych wersjach smakowych

 Klasyczna czekolada występuje w wielu wersjach smakowych. Czasy, kiedy w sklepach można było kupić wyłącznie czekoladę mleczną, białą lub gorzką, odeszły już dawno w zapomnienie. Obecnie wybór jest niemal nieograniczony.

Jednak słysząc o czekoladzie dedykowanej osobom na diecie wegańskiej, możesz zastanawiać się, czy wybór smaków będzie równie duży. Na szczęście producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wegan, stale rozszerzają asortyment produktów wegańskich o nowe pozycje. Na sklepowych półkach znajdziesz, m.in. czekoladę:

  • o smaku kokosowym,
  • o smaku owocowym (np. pomarańczowym, truskawkowym),
  • z różnymi dodatkami (np. żurawiną, migdałami, spiruliną, morwą, guaraną).

Oprócz specjalnych czekolad dla wegan możesz zdecydować się również na zakup gorzkiej czekolady bez dodatku mleka. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że charakteryzuje się dużą zawartością polifenoli o właściwościach prozdrowotnych.

Czy czekolady dla wegan są zdrowsze?

Wszystko zależy od składu danego produktu. Sam fakt, że czekolada jest wegańska, nie czyni jej zdrowszą. Podobnie jak ta w wersji tradycyjnej może posiadać składniki o niekorzystnym wpływie na zdrowie.

Dlatego zarówno przy zakupie czekolady tradycyjnej, jak i tej stworzonej z myślą o weganach unikaj produktów, które mają w składzie, m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, aromaty czy konserwanty.

Oprócz unikania powyżej wymienionych składników warto szukać czekolad, które nie zawierają dodatku cukru. Smak słodki nadają im jego zdrowsze zamienniki, np. ksylitol (czyli cukier brzozowy) czy stewia. Ze względu na to, że nie powodują one nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi, mogą być spożywane również przez wegan zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą.