pon.. cze 17th, 2024

Jeśli zajmujesz się hodowlą drobiu, z całą pewnością zastanawiasz się, jakie korzystne zmiany możesz wprowadzić w diecie swoich podopiecznych. Jak się okazuje, bardzo dobrą decyzją będzie skorzystanie z zakwaszaczy do paszy. Czym jednak w ogóle są zakwaszacze i dlaczego warto z nich skorzystać?

Ważna rola zakwaszaczy do paszy

Podstawową kwestią, dla której odpowiednio dobrany zakwaszacz do paszy jest tak ważny stanowi fakt, że wiele kwasów jest w stanie bardzo korzystnie wpłynąć na zdrowie zwierząt. Zakwaszacze do paszy stosowane mogą być profilaktycznie, jako środki stymulujące wzrost, lecz także jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego.

Często wykorzystywany jako zakwaszacz do paszy kwas fosforowy cechuje się właściwościami, dzięki którym korzystnie wpływa na poziom pH treści żołądka i jelit.Ponadto ma on także korzystny wpływ na wchłanianie peptydów, białek oraz aminokwasów.  Stosowany jest on w objętości ok. 0.2-1% masy paszy.  

Inny zakwaszacz do paszyczyli kwas propionowy ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, między innymi  zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego. Warto też dodać, że stymuluje on pobór paszy przez zwierzęta, a tym samym korzystnie wpływa na ich dobowe przyrosty. Jego sugerowana zawartość w masie paszy to 0.2-1%.

kwas mlekowy z kolei pobudza poprawne czynności nerek i wątroby, a także jest solidnym stymulatorem wzrostu. Zapobiega również pojawianiu się stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Standardowo jego objętość w masie paszy wynosić powinna od 0.5 do 0.8%.

Oczywiście, istnieje znacznie więcej innych zakwaszaczy do paszy. Wymienić tu można między innymi kwasy cytrynowy, octowy, mrówkowy i fumarowy. Oczywiście stosując zakwaszacze do paszy należy zawsze pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. 

Czy zakwaszacz powinien być podawany do paszy, czy do wody?

Choć dodawanie zakwaszacza do wody nie wiąże się z negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia zwierząt, sugerowane jest jednak dodawanie go do paszy.

Zakwaszacz do paszy, oprócz wyżej wymienionych zalet jest także w stanie ochronić nawet długo przechowywane mieszanki przed rozwinięciem się w nich pleśni i grzybów, a co za tym idzie rozwojem szkodliwych mykotoksyn. Ponadto podkreślić warto, że dodanie zakwaszcza do paszy podkreśli jej smakowitość – oznacza to, że zwierzęta chętniej i częściej korzystały będą z podstawionego im pokarmu. 

Warto wspomnieć o alternatywie dla tradycyjnych zakwaszaczy, jaką są zakwaszacze otoczkowane. W ich przypadku cząsteczki kwasów umieszczone zostały na specjalnej tłuszczowej matrycy i objęte otoczką. Taki zakwaszacz do paszy działa nie w żołądku, jak jego tradycyjne odpowiedniki, lecz dopiero w jelicie cienkim. Dopiero w tym odcinku przewodu pokarmowego dochodzi bowiem do rozkładu otoczki tłuszczowej. Zakwaszacze te pozwalają oczyścić jelito ze szkodliwych drobnoustrojów o wiele skuteczniej, niż tradycyjne.