Jagnięcina to mięso o bogatych właściwościach odżywczych i niepowtarzalnym smaku. Jednak nieczęsto spotyka się ją na polskich stołach. Poniższy artykuł pozwala lepiej zrozumieć przyczynę tego stanu rzeczy, a także zaznajomić się z dobroczynnym wpływem jagnięciny na ludzki organizm.
Smaki historii
Polędwiczki jagnięce są miękkie, soczyste, łagodne, a ich smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Zapach jagnięciny przypomina nieco zapach dziczyzny, a to dlatego, że jako dobro luksusowe jagnięcina pozyskiwana jest w większości z gospodarstw ekologicznych. Owce spędzają mnóstwo czasu na otwartym powietrzu – do owczarni wracając tylko na noc lub chronią się w niej przed upałem, lub mrozem. Nie bez powodu to właśnie mięso młodych owiec było przysmakiem królów polskich. Lubował się w niej zarówno Jan III Sobieski, jak i Stanisław August Poniatowski, u którego jagnięcina była ozdobą stołów zastawianych na słynne obiady czwartkowe. Co ciekawe nawet w tych czasach, w których trudno było mówić o jakiejkolwiek równości osób wysoko urodzonych i tzw. plebsu, mięso tego typu z racji dużej dostępności spożywali niemal wszyscy.
Obecnie hodowla owiec w Polsce zanika w zastraszającym tempie. Udziec jagnięcy bez kości, oferowany w nielicznych sklepach, pochodzi najczęściej z Nowej Zelandii, mimo iż mięso owiec podhalańskich uważane jest za najsmaczniejsze w Europie. Malejące ceny skupu wełny oraz coraz bardziej oderwane od rzeczywistości przepisy dotyczące rolnictwa sprawiają, że populacja owiec w Polsce w przeciągu ostatnich trzydziestu lat zmalała niemal dwudziestokrotnie. Owce hodowane są zasadniczo jedynie na eksport.
Wartości odżywcze jagnięciny
Jagnięcina to bogate źródło kwasów tłuszczowych, minerałów i antyoksydantów. Uznawana jest za mięso lekkostrawne, dlatego jej włączenie do codziennej diety zalecane jest osobom stosującym rozmaite diety. Warto wspomnieć, że tłuszcz jagnięcy nie jest szkodliwy dla człowieka, ponieważ zawiera ogromne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a niemal brak w nim kwasów tłuszczowych nasyconych, które powodują wzrost poziomu cholesterolu w ludzkim organizmie. Jagnięcina mielona, polędwiczki jagnięce czy udziec jagnięcy bez kości nie powoduje również żadnych alergii pokarmowych.
Jak przyrządzić jagnięcinę?
W przypadku różnego rodzaju mięsiwa zasada jest prosta: im młodsze były zwierzęta, z których pozyskano mięso, tym łatwiejsza będzie jego obróbka cieplna. Jagnięcina to mięso młodych osobników (mięso owiec mających co najmniej rok nazywane jest już baraniną). Przygotowanie smacznej potrawy jagnięcej nie powinno zatem przysporzyć problemów nawet niezbyt doświadczonemu kucharzowi. Można ją więc bez obaw piec, smażyć i dusić, a efekt na pewno przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania. Pośród ogromnej rzeszy przepisów prawdziwym przysmakiem, którego po prostu trzeba spróbować, jest comber jagnięcy. Jagnięcina mielona posłuży nam z kolei do przygotowania pysznych pierogów, makaronów à la spaghetti czy zapiekanek.
Stosując się do powyższych wskazówek, bez trudu przygotujemy tradycyjne, zdrowe potrawy z mięsa jagnięcego, wspierając tym samym nie tylko polskie rolnictwo, ale i własny układ odpornościowy.
Źródło: kiszeczka.pl – sklep mięsny Warszawa