sob.. wrz 14th, 2024

Łuskarki do lodu to urządzenia, które znajdują zastosowanie w miejscach, gdzie występuje stosunkowo duże zapotrzebowanie na lód. Sprawdzą się więc w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych ­– restauracjach, knajpach, kawiarniach i barach. Łuskarki do lodu mogą okazać się niezbędne również w miejscach, w których sprzedawane są świeże ryby lub inne produkty spożywcze wymagające przechowywania w niskiej temperaturze.

Urządzenie to pozwala szybko i skutecznie produkować lód płatkowy oraz charakteryzuje się dużą wydajnością. W zależności od modelu, łuskarki do lodu mogą produkować od 45 do 80 kg lodu na dobę.

Łuskarki chłodzone powietrzem lub wodą – czym się różnią?

Na rynku dostępne są zasadniczo dwa podstawowe rodzaje tych urządzeń.

Łuskarki chłodzone powietrzem doskonale sprawdzą się jako instalacje wolnostojące. Prosty system produkcji lodu płatkowego jest pozbawiony elektroniki i z tego powodu praktycznie niezawodny. Urządzenia przystosowane są do pracy w wysokiej temperaturze i przy dużej twardości wody. Łuskarki chłodzone powietrzem wykonane są ze stali nierdzewnej i zużywają mniej wody niż modele innego typu.

Natomiast łuskarki chłodzone wodą można zamontować pod blatem w ciągu roboczym, czyli w bliskim sąsiedztwie innych urządzeń. Dzięki chłodzeniu z wykorzystaniem wody, urządzenia te znacznie mniej się nagrzewają i tym samym wydzielają mniej ciepła do pomieszczenia, w którym się znajdują. Łuskarki tego rodzaju pracują ciszej i zazwyczaj są tańsze w utrzymaniu niż łuskarki chłodzone powietrzem.

Co warto wziąć pod uwagę przy wyborze łuskarki do lodu?

Zarówno łuskarki do lodu chłodzone powietrzem, jak i łuskarki chłodzone wodą mają swoje niewątpliwe zalety. Jednak na który model lepiej się zdecydować?

Przy wyborze urządzenia kluczową kwestią jest wolna przestrzeń, którą dysponujemy w swoim lokalu. Jeśli mamy miejsce pod blatem roboczym lepszym rozwiązaniem będzie łuskarka chłodzona powietrzem. Natomiast jeżeli układ pomieszczenia wymusza, aby nowy sprzęt był wolnostojący, pozostaje nam wybór modelu chłodzonego powietrzem.

Przy zakupie maszyny warto zwrócić również uwagę na jej wydajność. Przykładowo w barze czy klubie nocnym zapotrzebowanie na lód płatkowy, będący podstawowym składnikiem każdego drinka, jest bardzo duże. W przypadku klimatycznej kawiarni ważniejsza będzie cicha praca urządzenia.

Wybór odpowiedniej łuskarki do lodu powinniśmy uzależnić również od okresu gwarancji czy zakresu serwisowania oferowanego przez konkretnego producenta.

Zarówno łuskarki chłodzone wodą, jak i te chłodzone powietrzem są niezbędnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Jednak sposób działania tych urządzeń jest odrobinę inny, dlatego przed ich zakupem powinniśmy przede wszystkim określić potrzeby prowadzonego przez nas biznesu oraz zdecydować, które właściwości łuskarki są dla nas najbardziej istotne.

Inspirowane: active-company.pl – wyposażenie restauracji