pon.. cze 24th, 2024

Możliwość spożycia posiłku na świeżym powietrzu to zawsze wielki atut restauracji prowadzących własne ogródki. Może on przekonać klientów do skorzystania z Twojej oferty, a także stać się elementem budowy przewagi konkurencyjnej. Żeby jednak w pełni odkryć potencjał tego miejsca, warto zadbać o to, aby dało się go użytkować nie tylko w okresie letnim. Pozwolą Ci na to odpowiednio dobrane parasole gazowe.

Te niezwykle przydatne konstrukcje występują na rynku w wielu wersjach, które z łatwością da się dopasować do konkretnych potrzeb i wymagań. Najpierw jednak dobrze będzie poznać ich charakterystykę, jak również odkryć kluczowe zalety. Zdecydowanie ułatwi Ci to podjęcie ostatecznej decyzji.

Parasole gazowe – co to jest? Charakterystyka

 Na początek warto wyjaśnić, o czym w ogóle jest mowa. Parasol gazowy to urządzenie grzewcze, zasilane najczęściej butlą gazową. Emituje promieniowanie podczerwone, które powoduje wzrost temperatury na konkretnym obszarze (dokładny zasięg działania jest zależny od specyfikacji konkretnego modelu).

Sprzęt tego typu sprawdza się między innymi na balkonach, tarasach, a także w ogródkach restauracyjnych. Stosowany jest przede wszystkim przy niskich temperaturach, które uniemożliwiają  komfortowe przebywanie na świeżym powietrzu. Ze względu na charakterystyczną konstrukcję (przypominającą parasol), może zostać z łatwością postawiony w wielu miejscach, w niewielkiej odległości od stolików, przy których siedzą klienci.

Najważniejsze zalety parasoli gazowych dla restauracji – dlaczego warto je mieć?

 Wiesz już, co to jest parasol gazowy i jak działa, dlatego pora wyjaśnić ich fenomen. Poniżej prezentujemy kluczowe atuty tych urządzeń, dzięki którym łatwiej będzie Ci podjąć decyzję o ich zakupie lub wynajmie.

  • Ogromne znaczenie ma sposób działania parasoli gazowych. Otóż nie ogrzewają one bezpośrednio powietrza – generowane promieniowanie podczerwone przenika przez wszystkie elementy wyposażenia (takie jak stoliki, krzesła, a nawet podłoga!), które oddają energię cieplną. Dzięki temu temperatura wzrasta na dużym obszarze, utrzymuje się przez długi czas, a doświadczenia klientów są takie same niezależnie od tego, w którym dokładnie miejscu siedzą. Nie muszą więc specjalnie manewrować krzesłami, by znaleźć się jak najbliżej grzejnika.
  • Parasol gazowy pozwala na uzyskanie bardzo przyjemnej temperatury, na poziomie około 20-22 stopni Celsjusza. Nic więc nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym. Nie nagrzewają się ponad miarę, dlatego nie stanowią żadnego zagrożenia dla poszczególnych elementów wyposażenia restauracji, czy też odzieży gości spożywających posiłek.
  •  Warto zaznaczyć, że generowane promieniowanie jest bezpieczne. Możesz więc bez żadnych obaw zamontować co najmniej kilka sprzętów w swoim ogródku, dbając o to, aby każdy klient mógł w korzystnych warunkach zjeść zamówiony posiłek.  

 Istotne jest również to, że parasole gazowe występują w wielu odmianach, zróżnicowanych pod kątem rozmiarów, a także kluczowych parametrów technicznych, co ułatwia ich dobór. Wykorzystanie butli gazowej przekłada się natomiast na zawsze stabilną pracę ogrzewania.

Parasole gazowe do restauracji – kupić czy wynająć?

 Możliwości, jakie zapewniają zaprezentowane urządzenia, każą przypuszczać, że z powodzeniem mogą stać się podstawowymi elementami wyposażenia ogródków restauracyjnych. Poza doborem najlepszych rozwiązań, pozostaje jednak jeszcze kwestia ceny. Wynieść może ona od kilkuset do kilku tysięcy złotych, w zależności od preferowanej mocy i zasięgu działania.

Musisz jednak pamiętać o tym, że zakup tych produktów nie jest jedynym rozwiązaniem. Świetnie sprawdza się również wynajem parasoli gazowych. Zwłaszcza we współpracy z uznanymi dostawcami, którzy oferują zarówno sprzęty, jak i dedykowane butle gazowe. Dzięki temu możesz liczyć na dostęp do wysokiej jakości urządzeń, a także korzystne warunki umowy. Pozwolą Ci one lepiej zaplanować wszelkie wydatki.

źródło: AXAN dostawy gazu