sob.. wrz 14th, 2024

Prowadzenie działalności gospodarczej wiąże się często z okresami lepszej passy i przestoju. Etapy większego i mniejszego powodzenia, a co za tym idzie zysków przedsiębiorstwa uzależnione są od wielu czynników, które bezpośrednio lub pośrednio wpływają na obroty. Wpływ na wysokość zysku przedsiębiorstwa mają:

  • zależność popytu na określone usługi i produkty od pory roku,
  • miejsce prowadzonej działalności w odniesieniu do potrzebnych na danym terenie produktów,
  • struktura wiekowa społeczności lokalnej, będącej odbiorcami naszych usług
  • zamożność społeczności i jej chęć oraz potrzeby korzystania z naszej firmy.

Dzięki korzystnemu rozwiązaniu, które opiera się na możliwości zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej, maksymalnie raz w roku, można w pełni wykorzystać wzrost popytu na dane usługi i towary w danym okresie. Prowadzenie biznesu sezonowego to praca na wysokich obrotach w czasie, gdy popyt jest spory oraz okres przestoju w pozostałe miesiące roku. Pomysłów na prowadzenie biznesu sezonowego może być sporo, jednak poza własnymi umiejętnościami i doświadczeniem, warto zaufać corocznym, pewnym branżom, które sezonowo funkcjonują świetnie.

Jaki biznes sezonowy warto prowadzić?

W okresie zimowym, na terenach górskich, w niedalekim położeniu czynnego wyciągu narciarskiego z pewnością sprawdzi się serwis i wypożyczalnia sprzętu narciarskiego. Turyści często korzystają z tego typu usług, powracając w miejsca, gdzie jakość sprzętu i obsługi jest dobra. W czasie sezonu letniego, niezmienną popularnością cieszy się prowadzenie małej gastronomii w wielu możliwych miejscach, często uczęszczanych przez spacerowiczów, uczestników imprez plenerowych, turystów.

Jeżeli możemy pozwolić sobie na skorzystanie z atrakcyjnego terenu, na zyski nie będziemy narzekać, zwłaszcza, gdy zaprezentujemy wysoką jakość usług. Lodziarnia, budka z lodami, zarówno serwowanymi z gotowych półproduktów, jak i tworzonych w sposób tradycyjny, w letnie miesiące jest miejscem obleganym. Obecnie modne Food Trucki to mała gastronomia, zachęcająca klientów do zakupu produktu, wyróżniającego się wyglądem, smakiem, inspiracjami międzynarodowymi. Specjalnie tworzone zloty Food Trucków to okazja, aby zwiększyć zyski.

Biznes sezonowy to zyski zależne od stopnia inwestycji i rozmiarów przedsięwzięcia, jednak jest ciekawą alternatywą dla prowadzonej regularnie działalności gospodarczej, obarczonej ryzykiem przestojów.