sob.. wrz 14th, 2024

Piernik jest obowiązkowym świątecznym wypiekiem, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Rozpływające się w ustach, posiadające wyjątkowy smak ciasto pachnie urzekającymi przyprawami korzennymi. Trudno jest się mu oprzeć. Poznaj sprawdzony przepis, jak przygotować świąteczny piernik.

Co potrzebujesz do świątecznego piernika?

Przepisów na piernik jest wiele. Każdy ma swój sprawdzony, niezawodny, który pozwala na przygotowanie wyjątkowych łakoci. Ciasta domowe najczęściej wychodzą najlepsze z prostych przepisów, dlatego właśnie na takie dziś stawiamy.

Przygotowanie prostego piernika nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy zaopatrzyć się w czekoladę, posiekane orzechy do dekoracji, a wykończenie ciasta będzie jedyne w swoim rodzaju.

Najważniejszym składnikiem piernika jest jednak wysokiej jakości, aromatyczny miód. Wybierz taki, jaki najbardziej lubisz. Najczęściej stosowanym jest jednak wielokwiatowy, niezwykle słodki. Ważne jest, aby pochodził ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego pszczelarza. Dzięki temu w jego składzie nie będzie sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru. Uzyskasz z jego pomocą idealny dodatek do świątecznych ciast, które powinny być jedyne w swoim rodzaju.

Pozostałymi składnikami, o które musisz zadbać chcąc upiec piekarnik świąteczny są:

  • 150 g masła,
  • 200 g cukru białego,
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki pszennej.

Ciasto na piernik przygotujesz w zaledwie 10 minut, a czas pieczenia w temperaturze 180 stopni wynosi 45 minut. Tak niewiele potrzeba, aby na twoim stole zagościły wyjątkowe ciasta domowe.

Świąteczny piernik – sposób przygotowania

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj cukier, kakao, przyprawę do piernika, miód oraz powidła śliwkowe. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Następnie dodaj mleko i wszystko jeszcze raz wymieszaj.
  2. W misce roztrzep jajka, dodaj przygotowaną masę z rondelka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zawartość miski przelej do keksówki o długości np. 26 cm.

Ciasto możesz udekorować roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki 30% i drobno posiekanymi orzechami. Wychodzi idealnie, a przepis nie jest skomplikowany. Realizuje się go bardzo szybko. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy!

Nie umiesz lub nie masz czasu na pieczenie? Kup ciasta domowe na zamówienie!

Nie każdy ma zdolności do pieczenia lub zwyczajnie na te domowe obowiązki brakuje mu czasu. Na szczęście obecnie cukiernie oferują szeroki wybór wypieków odznaczających się wyjątkowym smakiem, bardzo dobrym składem. Większość z nich smakuje jak domowe wypieki.

Wystarczy zdecydować się na ciasta domowe na zamówienie w sprawdzonej cukierni, a na twoim wigilijnym stole zagości wiele wspaniałych wypieków, w tym świąteczny piernik.