śr.. paź 9th, 2024

Prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy oraz przebieg procesów trawiennych u trzody chlewnej mają bardzo duże znaczenie. Zaburzenie prawidłowego trawienia może skutkować występowaniem chorób trzody chlewnej, zaburzeniami przyrostu masy zwierząt, a w skrajnych przypadkach nawet padnięciem zwierzęcia. W tym artykule zastanowimy się, w jaki sposób hodowcy mogą wesprzeć działanie układu trawiennego w swoich stadach, dzięki czemu uzyskają większe bezpieczeństwo i lepszą efektywność hodowli.

Dlaczego należy wesprzeć układ trawienny trzody chlewnej?

Wsparcie układu trawiennego trzody chlewnej to obowiązek każdego właściciela, któremu zależy na wysokiej jakości produkcji oraz bezpieczeństwie zwierząt. Dzięki temu zwierzęta są w stanie lepiej wykorzystywać paszę oraz przyswajać z niej składniki odżywcze. Bezpośrednio wpływa to na większy przyrost masy trzody chlewnej oraz wykorzystywanie przez nią całego potencjału genetycznego. Na tym powinna polegać zrównoważona i efektywna hodowla. Wspieranie układu trawiennego ma bezpośredni wpływ na maksymalizację wzrostu zwierząt, wydajność hodowli oraz minimalizowanie problemów zdrowotnych w stadzie. Podstawowym działaniem w tym zakresie jest uzupełnianie pasz i mieszanek paszowych o dodatkowe składniki.

Wzbogacanie paszy o włókno surowe

Sprawdzonym sposobem wspierania układu trawiennego u trzody chlewnej jest dodawanie do jej paszy włókna surowego. To składnik, który wpływa bezpośrednio na trawienie, wykorzystanie paszy oraz zwiększa uczucie sytości u zwierzęcia. Włókno surowe ma właściwości silnie pęczniejące oraz co ważne, nie prowadzi do procesów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Pasza wzbogacona włóknem surowym sprawi, że kał będzie łatwiej wydalany przez zwierzęta, a hodowcy łatwiej będzie zachować czystość podłoża w pomieszczeniach hodowlanych.

Ponadto składnik ten wpływa także na lepsze wykorzystanie składników odżywczych u loch w okresie laktacji oraz przyspiesza uczucie sytości u świń. Dzięki temu zwierzęta żywione do woli nie będą pobierały nadmiaru pokarmy, a ich przyrost będzie zrównoważony. Wpłynie to bardzo korzystnie na jakość i strukturę ich mięsa. Dodawanie włókna surowego do paszy minimalizuje ryzyko problemów z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz zakażeniami.

Aminokwasy i zakwaszacze

Dodatkiem paszowym wspierającym układ trawienny trzody chlewnej są także zakwaszacze i aminokwasy. Dodaje się je do pasz w formie sypkiej lub też w formie płynnej, w zależności od zakupionego na rynku produktu. Dodatki te mają właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, dzięki czemu minimalizują ryzyko występowania chorób bakteryjnych w układzie pokarmowym trzody, a także poprawiają działanie jej układu trawiennego.

Stosowanie aminokwasów i zakwaszaczy wpływa na poprawę funkcjonowania procesów trawiennych u świń, a także wspiera przyrosty masy ciała zwierząt, pobieranie przez nich paszy, a także obniża śmiertelność i wskaźnik zachorowań w stadzie, które jest w okresie odchowu. Dzięki temu efektywność produkcji znacznie wzrasta, a same preparaty są w pełni bezpieczne dla zwierząt, co jest ich dodatkowym atutem.